Nikon

Nikkormat EL serien

1972 – 1976. Nikkormat EL er den første i serien med elektronisk lukker. EL har senter veid lysmåling, CdS sensor, ikke Ai kobling, men AE automatisk elektronisk lukker (blenderprioritet), hot shoe, men ingen motor kobling. Kameraet fungerer på 1/90s lukkertid selv om batteriet er tomt. Første Nikkormat EL har s.no. 5100001. EL kameraet regnes som et mareritt på grunn av elektronikken. Den elektroniske kretsen har Nikon selv utviklet og den er på størrelsen med cirka 2mm kvadrat flate. Den inneholder 74 transistorer og 27 motstandere. Det er en singel monolithic IC. Med blitspærer er synk tiden opp til 1/1000s. Lysmåleren på venstre side er større og mer oversiktlig enn tidligere.

1976 – 1978. Nikkormat ELW har senter veid lysmåler og CdS sensor, ikke Ai kobling, men kameraet har AE automatisk elektronisk lukker, hot shoe, og har mulighet for motor fremtrekk. (Derfor W for winder).

1977- 1978. Nikkormat EL2 har senter veid lysmåler og har fått SPD sensor (Silicon Photo Diode) Kameraet har Ai kobling, AE automatisk elektronisk lukker, hot shoe, og motor kobling. Med EL2 endret Nikon navnet fra Nikkormat til Nikon.

Ai kobling gjør at ved montering av objektiv blir lysmåleren automatisk oppdatert eller «kalibrert» om en vil si, med hvilken største blender objektivet har, slik at lysmålingen blir korrekt. Dette gjør nå at Nikon kom med fordeler fremfor konkurrentene. EL serien var forgjengeren til de elektroniske FE og FE2 modellene. Standard focus screen har 4mm sirkulær microprisme omringet av en 12mm matt flate.

You might be interested in …